beddua52 yazdı:Slm saka kardeş.bende acer 6930g bi laptop var.anlatığın yöntemlerle vista üzerine xp kurarak çift isletim sistemi kullanmaya çalıştım.Oldu da aslında açılışta dos ortamında wista mı xp i diye soruyo.ama sıkıntı şu biosta adventure mensu altında "sata mode " diye bi ayar var bu ayarı "ide"olarak değişitrmeyince xp açılmıyor.ide yapıyorum bu sefer vista açılmıyo.yani işleitm sistemini seçmeden önce her seferinde bios ayarını değiştirmem gerekiyor.bu konulda çok aciil yardım bekliyorum.ilginize şimdiden tşkr ederim .
xp yi kurarken sata sürücüleri eklemiş bir xp cdsi kullanmanız gerekirdi.
Biostan sata özelliğini kapatmak. ve xp yi kurduktan sonra sata sürücülerini kurarak tekrar sata özelliğini açmak. Ben birinci yöntemi. öneriyorum. Ama gene de başka bir yol daha olduğunu görmeniz için aşağıdakini yazdım.
1.sata sürücülerini indirin.
http://www.notebookdriverdownload.net/f ... driver.rar2.Bilgisayarıma sağ tıklayın, özellikler, donanım, aygıt yöneticisini açın.
3.IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Birincil IDE kanalına sağ tıklayın ve sürücüleri güncelleştiri seçin.
4.Windows Update sitesine bağlanmayın yani Hayır. Bu kez değil seçeneğini işaretleyin.
5.Listeden ya da belirtilen konumdan yükle’yi seçin.
6.Arama.Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim’i tıklayın.
7.Disketi var seçeneğini seçin ve az önce kopyaladığınız dosyaların olduğu klasörü gösterin. 2 dosyadan iachi olanı seçin. İlerleyin.
8.Karşınıza bir kaç seçenek çıkacak. Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M) i seçin.
9.Gerekli driverleri sistemizine yükleyecek ve Restart etmenizi isteyecektir.
10.Yeniden başladığında hata verecektir. Sebebi ise biosta sata’nın kapatılmış olmasıdır. Bios’a girin ve sata özelliğini aktif hale getirin. Böylece sata hdd kullanan bir windows xp işletim sisteminiz olacaktır.
11.Yeniden başladığında windows normal olarak açılacaktır. Bilgisayarıma sağ tıklayın, özellikler, donanım, aygıt yöneticisini açın. IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Yanında sarı bir ünlem işareti olan “Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller” seçeneğine sağ tıklayıp güncelle diyin. İndirmiş olduğunuz sata sürücü klasörünü tekrar gösterin. Otamatik olarak yükleyip tekrar başlamasını isticektir. Açılış sırasında biostan tekrar sata özelliğini açın.